Pionierat la nivel european în utilizarea datelor de satelit ESA

La mijlocul lunii ianuarie 2023 a avut loc la Frascati, Italia, o întâlnire de lucru cu noul director al Institutului de Research Spațial din cadrul ESA – European Space Agency, referitor la utilizarea datelor de satelit ESA, care sunt indispensabile pentru agricultură și implicit pentru economie.

La această întâlnire au participat Dr. Weinberger – Director General Österreichische Hagelversicherung alături de Horia Lupu – Director General Agra Asigurări și Iulia Parapianu – Director Adjunct Agra Asigurări. Au avut ocazia să stea de vorbă cu Simonetta Cheli – Directoarea Centrului de Observare a Spațiului și CEO-ul ESRIN, pentru a fi în temă cu cele mai noi tehnologii de observare privind efectele schimbărilor climatice asupra planetei, ce pot pune în pericol siguranța alimentară.

Agenția Spațială Europeană (ESA) este poarta de acces a Europei către spațiu, fiind un omolog al agenției federale americane NASA. Obiectivele proiectelor ESA variază de la explorarea Pământului și a mediului înconjurător, a sistemului solar și a universului până la promovarea diferitelor industrii europene de înaltă tehnologie și dezvoltarea de tehnologii și servicii bazate pe sateliți. Österreichische Hagelversicherung utilizează deja de peste cinci ani serviciile ESA sub formă de date din satelit, de exemplu pentru a determina pagubele după dezastre naturale, ca în cazul secetei. „În calitate de asigurător agricol specializat în Austria și în cinci țări din Europa de Est, oferim clienților noștri cea mai cuprinzătoare gamă de produse și cea mai modernă evaluare a daunelor din Europa. Avem o cooperare foarte strânsă cu ESA și avem, de asemenea, schimburi regulate cu directorul general al ESA, Josef Aschbacher, și cu noul director ESA pentru observarea Pământului din Frascati, Simonetta Cheli. Continuăm să procesăm datele de satelit ale ESA pentru studiul daunelor. De asemenea, punem la dispoziția fermierilor noștri asigurați un instrument modern și unic de monitorizare prin satelit a terenurilor lor agricole. Consecințele schimbărilor climatice sunt astfel mai ușor de calculat pentru fermierii asigurați și pot fi recunoscute din timp”, spune președintele Consiliului de Administrație al Österreichische Hagelversicherung, Dr. Kurt Weinberger, cu privire la avantajele utilizării datelor spațiale, cu care Österreichische Hagelversicherung continuă să fie liderul tehnologic în Europa.

Foto: Simonetta Cheli, director ESA „Programe de observare a Pământului” și Kurt Weinberger, președintele consiliului de administrație al ÖHV