Optimizarea activității agricole cu ajutorul tehnologiilor digitale, cheia către productivitate și profitabilitate

Sectorul agricol este în continuă dezvoltare, iar digitalizarea, alături de inovație, joacă un rol semnificativ în practicile agricole. Soluțiile tehnologice pot contribui la creșterea productivității și a randamentului, la reducerea costurilor de producție și, implicit, la maximizarea veniturilor, ceea ce înseamnă că, în timp, fără utilizarea tehnologiei, nu va fi posibilă menținerea producției la un nivel competitiv.

Am stat de vorbă cu două companii cheie din industrie, atât din domeniul asigurărilor agricole, cât și cu un furnizor al pieței locale de produse pentru protecția plantelor, care susțin fermierii să investească și să accepte tehnologia, pentru a transforma agricultura românească și a îmbunătăți productivitatea, valorificând, în același timp, capacitatea de inovare și resursa umană.

Horia-Adrian Lupu, Directorul General Agra Asigurări, compania care a introdus digitalizarea în domeniul asigurărilor agricole din România și pune la dispoziția fermierilor mai multe resurse digitale, precizează că aceste aplicații au un rol important în eficientizarea proceselor și vin în sprijinul fermierilor oferind accesul rapid la informație, atât din perspectiva subscrieri unei polițe, cât și din perspectiva evaluării daunelor.

„Noile tehnologii digitale duc la inovații fără precedent în agricultură, iar apariția și adoptarea acestora pot stimula crearea de noi modele de dezvoltare. De pildă, în ultimul an, la Agra ne-am concentrat asupra eficientizării procesului de lucru din vânzări, lansând programul de calcul dedicat brokerilor. Acum procesul este unul mult mai simplu și transparent, iar brokerii au acces la un dashboard personalizat care se actualizează în timp real, având posibilitatea să vadă toate ofertele emise, numărul clienților activi, potențialii clienți, toate aceste beneficii transferându-se în experiența finală a beneficiarului final, fermierul, care obține accesul rapid la o poliță de asigurare”, explică Horia-Adrian Lupu.

Daunele fermierilor, evaluate cu ajutorul tehnologiei

În contextul schimbărilor climatice și al pagubelor pe care le pot provoca fenomenele extreme, asigurările agricole sunt un factor important de avut în vedere pentru gestionarea riscurilor și pentru acoperirea pagubelor potențiale. La Agra, daunele se evaluează digital cu ajutorul unei aplicații dedicate, numită MOSES. Această aplicație vine cu un proces amplu de cercetare-dezvoltare și o metodologie certificată pentru fiecare tip de cultură în parte. Evaluatorul, în prezența fermierului, analizează cultura afectată și introduce informațiile electronic în protocolul de daună. Acesta trebuie să fie foarte precis, să cunoască tipul de cultura, stadiul de vegetație la momentul producerii daunei și, totodată, capacitatea de refacere a plantei. Pe baza informațiilor introduse, se calculează gradul de dăunare și apoi se emite protocolul de daună, iar echipa Agra Asigurări calculează ulterior despăgubirea în funcție de suma asigurată, cu ajutorul unui program specializat.

Productivitate, rentabilitate și sustenabilitate

Deși țara noastră este situată pe locul șase în Uniunea Europeană la nivelul suprafețelor agricole utilizate și este un important exportator net de grâu și porumb la nivel mondial, productivitatea este una mai scăzută în comparație cu alte state ale UE care dispun de suprafețe mai mici de teren cultivabil. Utilizarea tehnologiilor digitale și automatizarea proceselor agricole dezvoltă noi oportunități în agricultura modernă, ajutându-i pe fermieri să anticipeze problemele pe care le pot întâmpina, pregătind din timp soluții eficiente pentru minimizarea eventualelor daune.

BASF Agricultural Solutions România a lansat noi instrumente digitale, menite să ofere fermierilor beneficiile unui management mai bun, cu riscuri mai mici și predictibilitate sporită în vederea unei planificări îmbunătățire a activității din fermă. De exemplu, aplicația xarvio® SCOUTING poate identifica cu o precizie între 75-100% nu mai puțin de 139 de boli la 37 de culturi, iar baza de date este actualizată în permanență.

Datele oficiale arată că agricultura este sectorul economic cu cea mai slabă digitalizare, în România. Acest aspect aduce nu doar lipsa unui management al fermei bine pus la punct, dar încetinește un potențial enorm de dezvoltare, cu beneficii semnificative pentru fermieri și, implicit, pentru consumatori. Integrarea tehnologiei în agricultură poate elimina sau diminua problemele cele mai stringente cu care se confruntă acest sector. Beneficiile cu care vin la pachet tehnologiile inteligente corect implementate țin de trasabilitate, prevenirea fraudelor, gestionarea schimbărilor climatice și sustenabilitate, toate componente ale aceleiași ecuații, care trebuie să rezolve reziliența și profitabilitatea afacerilor pe termen lung”, adaugă Bogdan Boboc, Digital & Online Marketing Communication Coordinator la BASF România.

Soluții digitale pentru viitorul agriculturii

Tinerii fermieri sunt printre cei mai receptivi și integrează cu succes ajutorul oferit de tehnologie în activitatea cotidiană și apreciază că digitalizarea poate simplifica foarte mult toate procesele. Astfel, investiția în soluții digitale ar trebui să reprezinte un obiectiv strategic pentru fermieri, având un randament excelent pe termen lung, mai explică reprezentantul BASF România.

Digitalizarea în agricultură are o importanță foarte mare și reprezintă direcția către care se îndreaptă sectorul de profil local. În ultimii ani observăm o tendință tot mai mare către digitalizare, mai ales în rândul fermierilor din noua generație, cu un grad ridicat de alfabetizare digitală, care vor prelua treptat controlul fermelor familiale, sau în cadrul fermelor cu acționariat străin. Sunt cei care înțeleg tot mai mult avantajele unei supravegheri atente a culturii și a standardizării proceselor de lucru, conchide Bogdan Boboc,  Digital & Online Marketing Communication Coordinator la BASF.

Imaginile din satelit pentru a urmări stadiul culturilor agricole

Compania Agra a implementat un sistem tehnologizat încă de la înființarea sucursalei în România, urmând tendințele occidentale. Pe lângă procesul intuitiv și nebirocratic, fermierii, colaboratorii și evaluatorii au la dispoziție mai multe resurse digitale care le ușurează munca, respectiv portalul online, care funcționează ca o arhivă electronică, și aplicația Agra Sat, care oferă imagini din satelit pentru a urmări stadiul culturilor. Aplicația AgraSat culege date de la sateliții spațiali Sentinel (ESA) și Landsat (NASA) înregistrate în ultimele 12 luni și oferă fermierilor acces la informații despre starea culturilor. Pe baza lor fermierii își pot vizualiza starea culturilor și de asemenea, își pot stabili strategiile proprii de întreținere pentru fiecare cultură.

„Sunt multe companii care contribuie la digitalizarea sectorului agricol, fiecare activând pe câte o nișă de activitate, soluționând probleme specifice. În ceea ce ne privește ca asigurător agricol, putem spune că suntem 100% digitalizați. Am eliminat în totalitate hârtia în procesele de lucru și tot serviciul de asigurare este unul eficientizat, de la emiterea ofertei de asigurare, până la avizarea unei daune și emiterea unui decont. Tot mai mulți fermieri sunt deschiși spre inovare și încet, încet, toată lumea începe să accepte transformarea digitală. Cei mai mulți dintre aceștia au un smartphone și cu ajutorul telefonului au posibilitatea să realizeze avizarea daunei și să semneze documentația direct prin intermediul portalului”, punctează Horia Lupu.

Totodată, pe lângă soluțiile digitale, BASF propune diferite instrumente și soluții utile pentru un management de succes al culturilor, printre care se numără prognozele meteo detaliată, pentru o planificare agricolă eficientă, un ghid interactiv pentru diagnosticarea agenților patogeni; calculatorul pentru identificarea dozei optime de aplicare a produselor în funcție de dezvoltarea pomilor fructiferi, cât și cotații bursiere actualizate periodic (grâu, porumb, rapiță, soia, floarea-soarelui, țiței).

„BASF a fost întotdeauna promotorul inovației, pe toate palierele. Astfel, susținem, în mod firesc, și digitalizarea sectorului agricol. Un exemplu este aplicația AgAssist – o soluție mobilă care oferă numeroase informații legate de: produsele BASF, recomandările agronomice regionale, condițiile meteorologice (inclusiv avertismentele de vreme extremă, prognoza meteo pe termen lung – 90 de zile, condiții meteo de pulverizare), alertele de boli și dăunători, recomandări specifice de produse conform caracteristicilor locației, culturilor și altele”, mai punctează Bogdan Boboc.

Noile tehnologii din sectorul agricol pot fi implementate pe tot lanțul de producție din fermă, de la etapele pregătitoare, până la gestionarea produselor finale, oferind o comunicare eficientă, date care permit luarea deciziilor în timp real, dar și analize continue pentru minimizarea pierderilor și maximizarea productivității. Pe lângă finanțarea acestora prin proiecte UE, Uniunea Europeană face anumiți pași și pentru atingerea acestor obiective, prin introducerea unui Plan Verde, un set de politici care, printre altele, au în vedere reducerea utilizării pesticidelor cu 50% și creșterea producției ecologice de produse agricole cu 25%.