Evaluarea daunelor în agricultura românească – echilibrul între digitalizare și interacțiunea umană

În contextul schimbărilor climatice accelerate la nivel mondial și a dezechilibrului economic generat de pandemie, agricultura devine o afacere tot mai riscantă. Fermierii rămân, însă, pe poziții, continuându-și misiunea de a asigura hrana întregii populații.

Incertitudinea climatică este totuși un aspect resimțit din plin de aceștia, iar asigurările agricole rămân metoda sigură prin care aceștia pot să-și minimizeze pierderile și să-și valorifice munca de peste an. Cu toate acestea, birocrația laborioasă îi determină pe mulți să se resemneze cu pierderile și să spere că anul viitor va fi unul mai productiv și cu mai puține provocări.

La Agra Asigurări, acest lucru nu este valabil. Birocrația minimă, procesul de evaluare digital și implicarea evaluatorilor în acest proces asigură echilibrul optim între progresul tehnologic și menținerea unei relații strânse cu fermierii, astfel încât aceștia să fie acoperiți independent de evoluția fenomenelor meteorologice.

Cum are loc procesul de evaluare al daunelor în mod digital și transparent

“Vrem să fim parteneri de încredere ai fermierilor. Suntem compania care a introdus digitalizarea în domeniul asigurărilor agricole încă de la înființarea sucursalei din România, în 2016. Pe lângă procesul intuitiv și nebirocratic, punem la dispoziția fermierilor mai multe resurse digitale, pentru a-i sprijini în activitatea cotidiană și a le ușura munca” spune Horia-Adrian Lupu, Directorul General al Agra Asigurări România.

Agra Asigurări investește constant în acest segment pentru a asigura accesul transparent la polițele de asigurare pentru toți fermierii, iar proiectele de digitalizare sunt dezvoltate concomitent în toate sucursalele Österreichische Hagelversicherung, fiind adaptate nevoilor specifice din piața locală. Prin acest mod de lucru, compania a eficientizat considerabil emiterea de polițe, nefiind necesare din partea fermierului devizele tehnologice și documentele laborioase necesare în ultimii ani.

Printre experții Agra Asigurări se numără profesioniști în domeniul agricol, la rândul lor fermieri, care cunosc zona geografică, tehnologia culturilor și care empatizează cu cei impactați de schimbările climatice. Un bun evaluator are nevoie de cunoștințe tehnice de bază, iar restul informațiilor le primește în cadrul sesiunilor de training. Totuși, comunicarea deschisă cu fermierii și înțelegerea în profunzime a provocărilor cu care aceștia se confruntă rămân cele mai importante, iar evaluatorii Agra Asigurări reușesc să valorifice fiecare interacțiune cu aceștia și să îi sprijine.

“Jobul de evaluator este part-time și am timp să mă ocup de ferma proprie, dar și să merg în paralel, împreună cu echipa Agra să-i ajutăm și pe ceilalți fermieri care se confruntă cu daunele naturale, cele mai frecvente fiind cauzate de grindină, ploi torențiale și furtuni. Prin metodele de evaluare digitale putem să fim prompți și corecți în determinarea procentelor de daune, utilizând un program pe tabletă, dar și datele din satelit”, a povestit fermierul Matei Păduraru, unul dintre evaluatorii Agra Asigurări.

 

Agra Asigurări pune la dispoziția fermierilor două resurse digitale prin care sprijină activitatea de zi cu zi, respectiv aplicația AgraSat și Portalul online.

Aplicația culege date de la sateliții spațiali Sentinel (ESA) și Landsat (NASA) înregistrate în ultimele 12 luni și oferă acces la informații despre starea culturilor. Pe baza lor, fermieri își pot stabili strategiile proprii de întreținere pentru fiecare cultură.

Portalul este o unealtă utilă pentru toți colaboratorii, întrucât acolo pot vizualiza toate polițele de asigurare, își pot aviza daunele, dar și urmări în timp real procesul de decontare. De mare folos este și pentru brokeri, întrucât au acces la toate documentele și datele polițelor pe care le-au intermediat. Pentru fermieri, beneficiile sunt aceleași, însă cu un avantaj suplimentar: prin accesarea AgraSat își pot monitoriza cu ajutorul imaginilor din satelit progresul vegetativ pe parcelele asigurate.

Evaluarea daunelor în teren și rolul evaluatorilor

Procedura de evaluare a daunelor este rapidă și se realizează de către o echipă profesionistă și dedicată, formată din ingineri agronomi, fermieri activi și specialiști în domeniul agricol. Evaluarea daunelor se face în teren, fermierii participând activ în acest proces, prin utilizarea unei aplicații pe tabletă, ce are în spate un proces amplu de cercetare-dezvoltare și o metodologie certificată pentru fiecare tip de cultură.

Evaluatorul, în prezența fermierului, analizează cultura afectată și introduce informațiile electronic în protocolul de daună. El trebuie sa fie foarte precis, să cunoască tipul de cultură, gradul de dăunare și capacitatea de refacere a plantei. Pe baza informațiilor introduse, se emite protocolul de daună, iar echipa Agra Asigurări calculează ulterior despăgubirea în funcție de suma asigurată, cu ajutorul unui program specializat de gestionare a polițelor.

Dincolo de procesul digital, intuitiv pentru fermieri, implicarea echipei de evaluatori contribuie la menținerea relațiilor interumane vii. Fermierii au nevoie să se simtă ascultați, precum și de servicii adaptate nevoilor lor, lucru pe care echipa de evaluatori Agra Asigurări reușește să-l facă cu succes.

Mai multe informații legate de posturile vacante găsiți aici! Nu ezitați să ne contactați pentru întrebări.