Cunoaște echipa Agra Asigurări – Ladislau Szekely

Ladislau Szekely – Manager Regional Vest face parte din echipa Agra Asigurări de aproximativ 7 ani. În acest articol – interviu îl puteți cunoaște mai bine.

  1. Care este experiența dumneavoastră profesională, atât în cadrul Agra Asigurări, cât și anterioară?

De profesie sunt inginer horticultor. Colaborarea cu Agra a începutul în 2016 ca evaluator de daune, iar ulterior am devenit manager regional în zona de Vest. Majoritatea managerilor au fost anterior și evaluatori de daune, un aspect important, care consolidează experiența noastră profesională în domeniul agricol prin cunoașterea realității din teren.

  1. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit de-a lungul timpului ca manager regional?

Domeniul asigurărilor agricole pentru mine a fost unul nou pe care a trebuit să-l descopăr. Toate aspectele profesionale au fost o provocare la început, de la consolidarea relației cu evaluatorii și cu brokerii, deoarece era necesar să asimilez numeroase cunoștințe, informații noi, care să mă formeze în domeniu. Cu ajutorul colegilor mai vechi care m-au sprijinit, am învățat treptat. Venind din zona horticulturii, aveam cunoștințe în domeniu, însă condițiile de asigurare și toate aspectele  legislative au reprezentat o noutate.

  1. De ce ați ales să activați în domeniul asigurărilor agricole? Care sunt responsabilitățile dumneavoastră cotidiene?

La început, am avut această oportunitate și am decis să pornesc pe acest drum. Principalele responsabilități de zi cu zi pe care le am sunt comunicarea și menținerea relațiilor cu brokerii, clienții și colegii. Toate sunt la fel de importante și trebuie făcute cu responsabilitate, pentru că dacă ai scăpat responsabilitatea dintr-un element, pierzi totul. Ne dorim să creăm colaborări solide, bazate pe o relație de parteneriat, unde toată lumea câștigă, atât noi ca societate de asigurări, fermierul ca asigurat, cât și brokerul ca intermediar.

  1. Care sunt culturile predominante în regiunea dumneavoastră?

În regiunea de vest predomină culturile agricole de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Pe lângă acestea, există și zone viticole în județele Timiș și Arad, unde agricultorii încep să ne cunoască și sunt deschiși să lucreze pe noi.

  1. În ultimii ani, care au fost cele mai avizate daune în regiunea pe care o gestionați?

În zona de vest au fost avizate aproape toate tipurile de riscuri, fără să întâmpinăm dificultăți. În anul agricol 2021-2022 au existat multe avizări pe riscurile de foc/incendii, nemaiîntâlnite în anii interiori.

  1. Cât de importantă este tranziția către un sistem digital în agricultură și cum ajută debirocratizarea fermierii români?

Tranziția către un sistem digital în agricultură reprezintă un proces foarte important și elimină foarte mult resursa umană. Pentru că omul poate de multe ori să greșească, un sistem informatic aduce numeroase beneficii în ceea ce privește acuratețea datelor, iar resursa umană se poate axa pe alte obiective în companie. Fermierii nu s-au întâlnit prima dată cu noi prin sistemul informatic, și încet, încet, învață importanța unei adrese de e-mail și se acomodează cu corespondența online.

  1. Considerați că sistemul digital de obținere a unei polițe de asigurare, precum și metodele rapide de avizare a unei daune încurajează fermierii să fie mai deschiși să-și asigure culturile?

Ne dorim să fim parteneri cu fermierii, iar acest parteneriat necesită și încredere. În cadrul Agra Asigurări acordăm încredere fiecărui broker și fermier cu care colaborăm. Pentru că un parteneriat se bazează pe încredere reciprocă, și fermierii trebuie să ne acorde încredere, astfel încât să putem construi acest sistem pe o bază solidă.

  1. Cum a evoluat piața asigurărilor agricole în ultimii ani, în regiunea gestionată de dumneavoastră?

Am început cu 150.000 de hectare și acum avem peste 200.000 de hectare asigurate în regiunea de vest. Având în vedere că gestionez o zonă cu un potențial mare ne așteptăm la creșteri în continuare. Aceste creșteri se datorează fermierilor, deoarece văd o dorință crescută din partea lor în a se asigura împotriva  fenomenelor  meteorologice nemaiîntâlnite pe plan național și european pe care le cunoaștem din mass-media ca având loc doar în alte continente. Un avantaj constă și în faptul că primele de asigurare sunt subvenționate de Submăsura 17.1.

  1. Ce așteaptă un fermier de la un asigurător și care sunt beneficiile unei asigurări agricole? Care sunt cele mai mari provocări din agricultura românească la momentul actual?

Din punctul meu de vedere, fermierul ar trebui să vadă în asigurător un partener care să-l ridice atunci când el este îngenuncheat de calamitățile climatice. În cazul în care are o daună mare, o asigurare agricolă îi oferă șansa ca în ziua următoare să-și poată continua activitatea.

  1. Cum vedeți relația dintre fermieri, brokeri și dumneavoastră, ca asigurător, în regiunea coordonată?

În calitate de manager pe regiunea de vest, fac tot posibilul să am o legătură cât mai strânsă cu brokerii în primul rând, și prin intermediul lor, și cu fermierii. E nevoie de coeziune, un parteneriat între cele trei părți participante în acest raport de tip ”win-win”. Noi, ca asigurător, vrem să ne câștigăm și să ne menținem clienții cu ajutorul brokerilor, fermierul vrea să-și  primească corect despăgubirea în cazul unei daune, iar brokerul să fie punte de legătură.

  1. Care este fundamentul pentru un parteneriat constructiv pe termen lung, din punctul dumneavoastră de vedere?

Corectitudinea și transmiterea tuturor informațiilor de la începutul colaborării, mai exact transparența totală, sunt elemente fundamentale pentru un parteneriat prosper.

  1. Cât de vital este pentru societate construirea unei agriculturi sustenabile și durabile?

Este o ramură a fiecărei economii, a fiecărui stat, care trebuie susținută în mod activ și direcționată pentru obținerea de beneficii pe termen lung atât pentru populație cât și pentru mediul înconjurător.