Cunoaște echipa Agra Asigurări – George Valentin Cârjilă

În acest articol – interviu îl veți cunoaște mai bine pe colegul nostru George Valentin Cârjilă, Manager Regional Est

  1. Care este experiența dumneavoastră profesională, atât în cadrul Agra Asigurări, cât și anterioară?

După o lungă experiență în zona de vânzări, Retail, FMCG, în anul 2010 m-am reorientat profesional și am ales să intru într-un domeniu dinamic și în plină dezvoltare, agribusiness. Am absolvit a doua facultate, Facultatea de Agronomie și Inginerie din Brăila, în anul 2015, iar din 2019 am început să lucrez ca evaluator de daune în echipa Agra Asigurări și în noiembrie 2021 am promovat în funcția de manager regional.

  1. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit de-a lungul timpului ca manager regional?

În sectorul asigurărilor agricole tot timpul te întâlnești cu provocări, însă în momentul în care am început să merg pe teren la evaluarea daunelor am fost sprijinit de colegii mei mai experimentați. Orice lucru nou pe care-l începi reprezintă o provocare, iar pe parcurs am realizat că sunt foarte multe lucruri noi și trebuie să ai cunoștințe tehnice pe care să te bazezi pentru a ști cum să gestionezi situațiile din teren. Din punct de vedere al evaluării de daune, fiecare zi era o provocare, pentru că deși știam ce risc a fost avizat, nu știam ce vom găsi efectiv în teren. În zona de management, provocarea a fost acumularea informațiilor noi din punct de vedere legislativ și agricol, precum și modul în care trebuia să transmiți echipei de pe teren informațiile, într-un mod cât mai clar și complet.

  1. De ce ați ales să activați în domeniul asigurărilor agricole? Care sunt responsabilitățile dumneavoastră cotidiene?

La început, meseria de evaluator de daune a început din întâmplare în ceea ce mă privește. Mi s-a recomandat să încerc ca urmare a cunoștințelor agricole acumulate și cel mai mult m-a atras dinamica meseriei. Am învățat foarte mult la început, colegii au văzut că perseverez în ceea ce fac, au avut încredere în mine, astfel ulterior am devenit coordonator de echipă și mai târziu manager regional. În ceea ce privește activitatea zilnică prezentă, ca manager regional, am mai multe task-uri, printre care discuțiile cu brokerii cu privire la oferte, polițe, informații noi referitoare la produse, iar în sezonul de daune mă ocup de coordonarea evaluatorilor pe care trebuie să îi trimitem în teren și să ne ocupăm de instruirea lor zilnică. De multe ori, ținem legătura și cu fermierii care apelează la noi pentru a le oferi anumite informații. Pe lângă acestea, dezvoltarea noastră profesională este importantă, pentru a putea fi cât mai pregătiți și a răspunde tuturor nevoilor.

  1. Care sunt culturile predominante în regiunea dumneavoastră?

Zona de est este una destul de complexă. Întâlnim atât culturi de toamnă (grâu, orz, rapiță) cât și culturi de primăvară (floarea soarelui, porumb și soia). Specific județului Brăila sunt loturile semincere de porumb (aproximativ 35-40% din suprafața cultivată la nivel național).

  1. În ultimii ani, care au fost cele mai avizate daune în regiunea pe care o gestionați?

În anii trecuți, am avut experiența, atunci când eram evaluator, să întâlnim trei riscuri la o singură avizare de daună. Cultura a fost afectată inițial de furtună, urmată de o ploaie torențială, care apoi s-a transformat în grindină. Anul acesta ne-am confruntat cu multe incendii din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, cât și a lipsei de precipitații, existând tot timpul riscul de aprindere. În anul agricol 2021-2022, ca în niciun alt an, am avut foarte multe incendii.

  1. Cât de importantă este tranziția către un sistem digital în agricultură și cum ajută debirocratizarea agricultorii români?

Debirocratizarea și tranziția către un sistem informatic ne ajută să câștigăm timp. Timpul este foarte prețios în zilele noastre și activitățile de zi cu zi le vedem cum trec foarte rapid pe lângă noi. Nu suntem primii care am venit cu digitalizarea, sistemele informatice de gestionare a fermelor, GPS-urile te ajută să-ți gestionezi activitatea. Fermierii au înțeles aceste lucruri, generațiile se schimbă și sunt convins că în viitorul apropiat vor exista din ce în ce mai mulți fermieri care își vor ușura munca prin alegerea unor astfel de soluții.

  1. Considerați că sistemul digital de obținere a unei polițe de asigurare, precum și metodele rapide de avizare a unei daune încurajează fermierii să fie mai deschiși să-și asigure culturile?

Prin tot ceea ce facem noi, încercăm să îmbunătățim acest proces al asigurărilor agricole. Dezvoltăm platforme, produse noi, cât mai multe lucruri pentru a ușura munca și a răspunde cu promptitudine brokerilor și fermierilor în activitatea lor. Optimizarea procesului de lucru are numai aspecte pozitive.

  1. Cum a evoluat piața asigurărilor agricole în ultimii ani, în regiunea gestionată de dumneavoastră?

Au fost creșteri anuale, deoarece compania a crescut și inevitabil a crescut fiecare zonă agricolă, dar suntem atenți cum ne dezvoltăm și echipa de evaluatori pentru a putea face față în cazul unui număr mare de avizări de daune.  Aceste creșteri se datorează și fermierilor, care au o dorință crescută în a se asigura, deoarece primele de asigurare sunt subvenționate de Submăsura 17.1

  1. Ce așteaptă un fermier de la un asigurător și care sunt beneficiile unei asigurări agricole? Care sunt cele mai mari provocări din agricultura românească la momentul actual?

Fermierul în primul rând așteaptă să fim pentru el un partener de încredere. În momentul în care este afectat de un anumit risc, așteaptă ca dauna să-i fie evaluată corect, cu rapiditate, și să-i fie decontată la fel de repede, ceea ce Agra Asigurări a și dovedit până acum.

Cea mai mare provocare pentru agricultura românească la nivel național este sistemul de irigații, reconstituirea acestuia, coroborat cu un produs de asigurare împotriva secetei. Fenomenele de secetă se instalează din ce în ce mai mult. Nu avem o ciclicitate, de pildă, cinci ani cu ploi, unul cu secetă. Deficitul de umiditate din sol se adâncește, prețurile la inputuri și îngrășăminte cresc și nu mai sunt predictibile, iar fabricile nu mai lucrează la aceeași capacitate. Toate aceste lucruri duc la provocări an de an la nivel de fermă și automat devin provocări pentru toată agricultura românească.

  1. Cum vedeți relația dintre fermieri, brokeri și dumneavoastră, ca asigurător, în regiunea coordonată?

Relația dintre fermieri, brokeri și asigurător trebuie să fie un parteneriat. Noi ne facem datoria și le transmitem brokerilor toate informațiile de care au nevoie și, la rândul lor, aceștia transmit  mai departe informațiile fermierilor. Chiar dacă mulți dintre brokeri nu au poate cunoștințe tehnice în agricultură sau horticultură, aceștia sunt deschiși să învețe. În cadrul Agra avem multe produse de asigurare, cu diferite particularități și cu toții ne dorim ca informațiile să fie transmise corect și nu interpretate. Parteneriatul se dezvoltă în timp, însă noi suntem zilnic alături de brokeri și fermieri, și totodată, le răspundem tuturor nevoilor. Brokerul este un liant în această legătură, preia informațiile de la fermier și ni le transmite nouă, dar, în același timp, pleacă și de la noi informațiile prin intermediul brokerului, care ajung la fermier.

  1. Care este fundamentul pentru un parteneriat constructiv pe termen lung, din punctul dumneavoastră de vedere?

Din punctul meu de vedere, un parteneriat solid se bazează pe încredere, respect și comunicare foarte bună.

  1. Cât de vital este pentru societate construirea unei agriculturi sustenabile și durabile?

Tot ce face Agra Asigurări este sustenabil și încurajăm și alte societăți să ne urmeze exemplul. Agricultura trebuie să fie sustenabilă pentru că ne gândim la ceea ce vom lăsa în spate și la ceea ce urmează după noi. Toate aceste lucruri trebuie să le facem pe o bază construită solid la nivel național, atât împreună cu ministerul și cu ceilalți factori de decizie, cât și cu societățile de distribuție, inputuri, sau cele de utilaje agricole. Toți trebuie să mergem în aceeași direcție și să depunem un efort comun pentru a construi o agricultură durabilă și sustenabilă.