Cunoaște echipa Agra Asigurări – Eugen Cîrstea
- Comunicări, |
- Presă
În acest articol interviu îl aducem în atenția dumneavoastră pe Eugen Cîrstea, Manager Regional pentru zona de Centru Sud-Est.
1. Care este experiența dumneavoastră profesională, atât în cadrul Agra Asigurări, cât și anterioară?
Lucrez în agricultură de aproximativ 25 de ani și în cadrul Agra Asigurări din 2018, ocupând funcția de Manager Regional Centru Sud-Est. Anterior, am lucrat în diferite sectoare ale agriculturii, precum sectorul zootehnic, iar ulterior am activat în sectorul de nutriție a plantelor, dar și în zona de inputuri.
- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit de-a lungul timpului ca manager regional?
Provocarea pe care o are funcția de manager regional este evaluarea daunelor. Dorința noastră este ca orice daună să fie evaluată corect și, de cele mai multe ori, reprezintă o provocare acest lucru. De asemenea, o mare provocare și responsabilitate totodată, este dezvoltarea zonei și a relațiilor cu colaboratorii noștri, brokerii.
- De ce ați ales să activați în domeniul asigurărilor agricole? Care sunt responsabilitățile dumneavoastră cotidiene?
Decizia de a mă alătura echipei Agra Asigurări a fost una dificilă si de durată, deoarece însemna o schimbare de direcție, mai exact schimbarea domeniul în care activam cu un domeniu nou și necunoscut mie, asigurările agricole. Printre responsabilități se numără dezvoltarea parteneriatelor atât cu brokerii cât și cu fermierii, și bineînțeles, managementul daunelor. Totodată, importantă este și dezvoltarea de produse noi care sa răspundă nevoilor fermierilor.
- Care sunt culturile predominante în regiunea dumneavoastră?
Culturile predominante în regiune sunt rapița de toamnă, grâul de toamnă, floarea-soarelui, porumbul și soia.
- În ultimii ani, care au fost cele mai avizate daune în regiunea pe care o gestionați?
Dacă ar fi să fac o medie a ultimilor 5 ani, cele mai avizate riscuri au fost grindina și furtuna / ploaia torențială.
- Cât de importantă este tranziția către un sistem digital în agricultură și cum ajută debirocratizarea agricultorii români?
Unul dintre lucrurile la care Agra Asigurări a lucrat încă de la început a fost debirocratizarea prin digitalizare, crearea unui sistem unde “hârtia” nu se regăsește. De la emiterea ofertelor, a polițelor, până la avizarea și evaluarea daunelor, totul este digitalizat.
Suntem singurii de pe piața din România care facem acest lucru. Astfel, volumul de lucru este foarte mult redus și, la rândul lor, fermierii sunt avantajați și câștigă timp pentru activitățile din fermă.
- Considerați că sistemul digital de obținere a unei polițe de asigurare, precum și metodele rapide de avizare a unei daune încurajează fermierii să fie mai deschiși să-și asigure culturile?
Consider că da, dat fiind și feedback-ul primit până în acest moment, atât de la brokeri, cât și de la fermieri. Unul din avantajele majore ale sistemului digital sunt ușurința și rapiditatea cu care se face accesul la informații, lipsa dosarelor de daune și ușurința cu care fermierul se poate asigura.
- Cum a evoluat piața asigurărilor agricole în ultimii ani, în regiunea gestionată de dumneavoastră?
Piața asigurărilor este într-o continuă transformare și creștere, în parte și datorită unor măsuri de susținere a acestui sector, măsuri care au la bază educarea fermierilor în ceea ce privește necesitatea asigurărilor agricole în fermă. Acest lucru se vede prin interesul din ce în ce mai mare al fermierilor de a-și proteja culturile.
- Ce așteaptă un fermier de la un asigurător și care sunt beneficiile unei asigurări agricole? Care sunt cele mai mari provocări din agricultura românească la momentul actual?
Motivul pentru care un fermier decide să-și asigurare culturile este acela de a se proteja împotriva intemperiilor, iar acesta este rolul asigurărilor agricole. Provocările din agricultură sunt multiple și putem scrie o carte despre acestea, dar un lucru este cert și anume fermierul de azi trebuie să fie inginer, tehnolog dar și un manager pe măsură pentru a face față provocărilor. Tehnologia pe care trebuie să o adaptăm este importantă, pentru că și condițiile meteo s-au schimbat. Acest lucru denotă o schimbare și asupra modului de lucru al pământului și trebuie să fim deschiși la tehnologiile noi care apar.
- Cum vedeți relația dintre fermieri, brokeri și dumneavoastră, ca asigurător, în regiunea coordonată?
Această relație trebuie să reprezinte interesele tuturor celor implicați. Cu o vânzare corectă, fermierul este informat referitor la produsul achiziționat, astfel încât, în eventualitatea unei daune, așteptările acestuia sunt satisfăcute printr-o evaluare conformă și corectă.
- Care este fundamentul pentru un parteneriat constructiv pe termen lung, din punctul dumneavoastră de vedere?
Am putea spune că fundamentul oricărui parteneriat îl reprezintă comunicarea și încrederea reciprocă.
- Cât de vital este pentru societate construirea unei agriculturi sustenabile și durabile?
Este vital pentru viitor. Trebuie să schimbăm modul de gândire și modul de a acționa pentru a aspira către un viitor prosper. În ultimii ani s-a văzut nevoia de noi tehnologii și concepte. Agricultura sustenabilă este importantă și trebuie să ne schimbăm mentalitatea pentru a asigura un viitor durabil.