Cunoaște echipa Agra Asigurări – Dragoș Dancă

În acest articol – interviu îl veți cunoaște pe colegul nostru Dragoș Dancă, Manager Regional Nord – Est.

1. Care este experiența dumneavoastră profesională, atât în cadrul Agra Asigurări, cât și anterioară?

Am început colaborarea cu Agra Asigurări foarte aproape de intrarea companiei pe piața din România, în 2016, pornind ca evaluator de daune. Din anul 2019 am fost promovat ca manager regional pe zona de Nord – Est. Agricultura m-a pasionat încă din adolescență. Am absolvit Facultatea de Agronomie și anterior am fost implicat în administrarea fermei familiale.

2. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit de-a lungul timpului ca manager regional?

Una dintre cele mai mari provocări cu care m-am confruntat a fost mentalitatea fermierilor cu privire la poziția asigurătorilor față de fermieri și la piața asigurărilor. Lucrând într-o fermă atâția ani am văzut din partea ambelor baricade situația și nu este atât de ușor așa cum se vede din exterior. Atât fermierii, cât și asigurătorii, au provocări de ambele părți și trebuie să găsească acel numitor comun pentru a crea parteneriate durabile. Este important ca noi, asigurătorii, să identificam nevoile punctuale ale fermierilor, dar și fermierii în același timp au nevoie de experiență cu asigurătorii pentru a reuși să înțeleagă de ce este necesar și important să-și asigure culturile. Este nevoie de sinergie, să colaborăm cu toții și să găsim un echilibru pentru ca la final de an ambele parti să reușească și să își continue activitatea.

3. De ce ați ales să activați în domeniul asigurărilor agricole? Care sunt responsabilitățile dumneavoastră cotidiene?

Dorind să experimentez ceva nou, pe lângă domeniul de agribusiness în care activam deja în cadrul fermei familiei, am avut nevoie de o schimbare și am ales sa dau curs aceastei provocari. Fiind nemulțumit la momentul în care lucram în fermă de o parte a asigurărilor, am ales această direcție pentru a înțelege modul cum este privită o daună din punctul de vedere al asigurătorilor și sperând ca pe viitor să pot ajuta la îmbunătățirea relațiilor dintre fermieri și asigurători.

4. Care sunt culturile predominante în regiunea dumneavoastră?

În partea sudică a zonei în care activez predomină cerealele și culturile de toamnă, iar în partea nordică culturile de primăvară, predominant fiind porumbul.

5. În ultimii ani, care au fost cele mai avizate daune în regiunea pe care o gestionați?

În ultimii ani, cele mai mari daune au fost făcute de secetă, însă în egală măsură, în fiecare an ne întâlnim cu daune provocate de grindină.

6. Cât de importantă este tranziția către un sistem digital în agricultură și cum ajută debirocratizarea agricultorii români?

Tranziția către un sistem digital este necesară în fiecare domeniu, tocmai pentru a ușura munca și a eficientiza procesul de lucru. Ne confruntăm și cu o forță de muncă scăzută la nivel global, motiv pentru care digitalizarea, fie că este în agricultură sau în orice alt domeniu, reprezintă un beneficiu pentru orice companie.

7. Considerați că sistemul digital de obținere a unei polițe de asigurare, precum și metodele rapide de avizare a unei daune încurajează fermierii să fie mai deschiși să-și asigure culturile?

Sistemul digital de obținere a unei polițe de asigurare, precum și metodele rapide de avizare a unei daune facilitează accesul tuturor colaboratorilor noștri către un mediu digitalizat și, în același timp, ne ajută să le oferim o transparență și egalitate în piață pe care am vrut să o transmitem de la bun început către toți partenerii noștri. Acest proces este unul benefic atât pentru brokeri, cât și pentru asigurați. Schimbările sunt la început, dar sunt benefice. Ca în orice început, toată lumea prezintă reticență, însă văzând transparența datelor puse la dispoziția lor și rapiditatea proceselor, sesizează beneficiile datorate digitalizării.

8. Cum a evoluat piața asigurărilor agricole în ultimii ani, în regiunea gestionată de dumneavoastră?

Ne mândrim cu creșterea de care am beneficiat în ultimii ani. Toți fermierii au realizat necesitatea unei asigurări agricole. Sunt mulți fermieri care au avut parte de multe daune și, având un partener pe care s-au putut baza, au realizat și conștientizat importanța asigurării agricole pentru businessul lor.

9. Ce așteaptă un fermier de la un asigurător și care sunt beneficiile unei asigurări agricole? Care sunt cele mai mari provocări din agricultura românească la momentul actual?

Fermierii își doresc ca asigurarea să se ridice la nivelul prognozelor favorabile, pentru că muncesc și investesc mult în culturile lor. De la an la an, numărul daunelor este în creștere, iar fermierii încep să conștiențizeze că o asigurare agricolă îi va poziționa într-o zonă de echilibru și le va oferi o stabilitate în fermă. Un alt beneficiu este rapiditatea plății daunelor, astfel încât, în termen de 30 de zile, fermierii își vor primi banii și pot acționa în cauză. Am avut situații în care plata a fost făcută și într-o săptămână de la momentul producerii daunei.

Cele mai mari provocări în agricultura românească țin de contextul geopolitic din prezent. Avem un război la graniță care provoacă volatilitate pe piața bursieră și, automat, o nesiguranță pentru fermieri pentru că aceștia nu știu cum și la ce prețuri își pot vinde produsele. De asemenea, schimbările climatice au un rol major în agricultură și în zona de nord-est a țării recoltele au fost afectate de secetă. De aceea este important ca fermierii să caute parteneri cu care să lucreze pe termen lung pentru a trece peste aceste perioade impredictibile.

10. Cum vedeți relația dintre fermieri, brokeri și dumneavoastră, ca asigurator, în regiunea coordonată?

Pentru mine, relația dintre fermier, broker și asigurător se bazează pe încredere constantă. Atunci când această relație este la început de drum, parteneriatul are nevoie de timp pentru a se consolida, astfel încât să putem face împreună față cu brio provocărilor aferente.

11. Care este fundamentul pentru un parteneriat constructiv pe termen lung, din punctul dumneavoastră de vedere?

Dialogul rămâne piatra de temelie într-un parteneriat constructiv pentru a le oferi fermierilor toate informațiile necesare în cazul unui eveniment nefast în ferma lor.

12. Cât de vital este pentru societate construirea unei agriculturi sustenabile și durabile?

Agricultura sustenabilă reprezintă o componentă vitală pe care va trebui să o creăm în timp, fără a interveni cu inputuri chimice asupra culturilor. Colaborăm cu fermieri care lucrează în zona ecologică și practică o agricultură sustenabilă. Pentru a-i sprijini, am creat produse adaptate nevoilor lor și suntem singurul asigurător de pe piață care asigură daune provocate de dăunători. Avem, totodată, produse dedicate culturilor speciale cum ar fi cartoful sau sfecla de zahăr. În același timp, observăm o tendință în creșterea în rândul fermierilor de a testa tehnologii și metodologii de lucru sustenabile. Nu toți implementează, dar cred că odată cu noua politică agricolă, din 2023 foarte multe ferme vor fi nevoite să implementeze practicile agriculturii sustenabile.