Cum poți obține stabilitate financiară pentru afacerea ta viticolă în 2024

Cu o istorie îndelungată de peste 2000 de ani în spațiul românesc, cultura viței de vie este unul dintre pilonii esențiali ai agriculturii naționale, oferind agricultorilor o sursă de venit semnificativă. Acoperind o vastă suprafață de aproximativ 187.000 de hectare la nivel național, conform datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului, și găzduind peste 230 de crame, vița de vie nu doar împletește tradițiile românești, ci creează și un ecosistem de afaceri în continuă expansiune, conectând pasionații de vin și profesioniștii din viticultură.

În fața dinamicii climatice și macroeconomice, știm că industria viticolă se confruntă cu diverse provocări pe parcursul unui an agricol. Limitarea resurselor naturale și efectele schimbărilor climatice impun necesitatea de a identifica soluții eficiente pentru a asigura stabilitatea financiară a afacerilor autohtone.

Suntem alături de dumneavoastră!

Pachetele de asigurare Viță de Vie Basis și Viță de Vie Universal reprezintă un instrument esențial pentru protejarea integrală a plantațiilor viticole, oferind o acoperire extinsă pentru struguri de vin și de masă, scoli de viță de vie, precum și pentru plantațiile viticole aflate în primii doi ani de dezvoltare și plantațiile producție corzi altoi. Această modalitate de asigurare constituie un scut împotriva unor riscuri majore care pot afecta sănătatea și randamentul culturii, asigurându-le viticultorilor liniștea că investițiile lor sunt protejate.

Riscurile acoperite

Pachetele Viță de Vie Basis și Viță de Vie Universal oferă o protecție solidă împotriva diverselor amenințări. Riscurile majore acoperite de ambele pachete includ:

  • grindina;
  • furtuna;
  • ploaia torențială;
  • incendiu sau foc.

Acestea sunt evenimente care pot avea impact semnificativ asupra producției și calității strugurilor, iar pachetele de asigurare oferă o soluție eficientă pentru minimizarea pierderilor financiare asociate.

Pachetul Viță de Vie Universal include suplimentar și protecția împotriva înghețului târziu de primăvară, asigurând o acoperire cuprinzătoare pentru viticultori în fața amenințărilor specifice condițiilor meteorologice variabile. Ambele pachete includ riscurile standard, însă riscul de incendiu sau foc poate fi adăugat opțional, la alegere, oferind flexibilitate în personalizarea polițelor de asigurare conform nevoilor specifice.

Daunele despăgubite

În cazul în care vița de vie se confruntă cu daune provocate de grindină, asigurarea acoperă daunele cantitative rezultate din acest fenomen. Pentru strugurii destinați vinului sau consumului, se oferă o despăgubire suplimentară de până la 10% din suma asigurată, menită să acopere cheltuielile tehnologice adiționale generate de riscul de grindină. Această compensație suplimentară este activată în situația în care, după faza de creștere BBCH 85 – „Struguri în pârgă”, se constată daune de grindină cu un procent de peste 10%.

În caz de furtună și ploaie torențială, despăgubirile vizează pierderile de producție, incluzând ruperea lăstarilor pe rod sau căderea întregului butaș. Daunele produse culturilor de viță de vie în situații de incendiu sau foc beneficiază și ele de acoperire în cadrul polițelor de asigurare.

Pentru toate aceste riscuri, franșiza este stabilită la 10% din suma asigurată pe suprafața afectată. În cazul riscului de îngheț târziu de primăvară, pierderile de producție sunt despăgubite începând cu stadiul BBCH 09 (dezmugurire completă), cu o franșiză de 25% din suma asigurată pe suprafața afectată.

Aceste prevederi asigură o acoperire comprehensivă și adaptabilă, protejând interesele dumneavoastră în fața diverselor riscuri climatice.

Perioada de subscriere și de acoperire

Pentru pachetul de asigurare Viță de vie Universal subscrierea se poate face până la data de 01 Martie.

Culturile sunt acoperite până la recoltare, dar nu mai târziu de 31 Octombrie.

Suntem aici să vă protejăm munca.

Recoltați în siguranță, cu Agra Asigurări!