Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări: „Agricultura rămâne mult mai vulnerabilă la schimbările climatice decât alte sectoare economice deoarece este foarte expusă fenomenelor meteo.”

Bianca Szekely este inginer horticol şi lucrează în domeniu de peste 16 ani. A început cu producţia de plante și flori ornamentale, apoi a dezvoltat o afacere în domeniul landscaping -ului, iar recent s-a orientat spre producţia de căpşuni în solarii. De asemenea, face proiectare și consultanţă în domeniul peisagistic și, din 2017, este evaluator de daune pentru Agra Asigurări în zona de vest a țării.

Anul agricol 2021-2022 a adus multe provocări pentru majoritatea fermierilor din țară, din cauza secetei pedologice prelungite, care nu a afectat doar culturile de toamnă, precum grâu, orz, rapiţă, ci şi culturile de primăvară, cu precădere cele de floarea-soarelui şi porumb.

Pe lângă seceta pedologică, cea mai mare provocare a fost creșterea prețurilor la inputuri, acea criză a îngrășămintelor, alături de creșterea prețurilor la combustibili și alte consumabile. Conflictul geopolitic din vecinătatea noastră  a condus, de asemenea, la aceste creșteri  ale prețurilor, iar fermierii care nu au suficientă putere financiară  ca să susțină aceste schimbări, vor întâmpina probleme în continuarea activității economice, spune Bianca Szekely .

Cum afectează seceta pedologică agricultura în România

România se confruntă în ultimii ani cu o secetă pedologică pe suprafețe mari, spune inginerul horticol Bianca Szekely. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol optim.

Din cauza secetei pedologice, producțiile scad, impactând automat și veniturile fermierilor, iar o parte dintre aceștia se găsesc în imposibilitatea de a-și menține activitatea. Și în România climatul devine tot mai arid și încet, încet, în partea de vest, avem în fiecare an seceta prezentă, mai ales în zonele  cu terenuri nisipoase. Este nevoie de investiții foarte mari în sisteme de irigații performante, care nu se pot face la nivel local, ci ar trebui făcute zonal. Sunt foarte puțini fermieri care pot susține independent investiții în sisteme de irigații. Este nevoie de politici agricole la nivel național cu ajutorul cărora să se refacă întreg sistemul de irigații, atât la nivelul resursei de apă, cât și pe partea utilizării energiilor regenerabile”, explică inginerul Bianca Szekely.

Cele mai avizate daune anul acesta

Din 2017, Bianca Szekely este evaluator de daune în cadrul echipei AGRA Asigurări și coordonator al echipelor de evaluatori pe zona de Vest a țării. Cel mai avizat risc rămâne grindina, urmată de furtuni și de ploi torențiale.

În anul 2022 s-a înregistrat o creștere a incendiilor de vegetație din cauza secetei și a caniculei extreme, apărând foarte multe incendii în perioada de recoltare, provocate fie de utilaje, fie de arderea miriștilor și a vegetației uscate. Au fost avizate daune provocate de grindină precum și daune multiple, succesive, cauzate atât de grindină cât și de furtună și ploi torențiale”, adaugă Bianca Szekely.

Potrivit Comisiei Europene, întregul continent este afectat de schimbările climei din ultimii ani, iar principala cauză a acestor schimbări este reprezentată de creşterea uriaşă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Agricultura rămâne mult mai vulnerabilă la schimbările climatice decât alte sectoare economice deoarece este foarte expusă fenomenelor meteo. Nu se pot face culturi mari în spații protejate, așa cum este cazul culturilor horticole. Acest lucru aduce automat un risc foarte mare pentru agricultură. Una dintre soluțiile de adaptare la aceste schimbări climatice ar fi gestionarea eficientă a terenurilor agricole. În timp, poate vom putea schimba tipurile de culturi pentru a ne adapta noilor cerințe climatice. Spre exemplu, dacă avem secetă să căutăm niște plante care se pot adapta mult mai ușor lipsei apei din sol. Trebuie să folosim eficient solul, să plantăm la densități mai mici pentru a folosi mai eficient rezerva de apă și nutrienți din sol”, atrage atenția aceasta.

Fermierii, deschiși spre digitalizare

O altă soluție pentru  adaptarea la schimbările climatice este digitalizarea procesului agricol, iar fermierii sunt deschiși spre inovare.

„Încet, încet, toată lumea începe să achiziționeze echipamente digitale. Acest lucru ajută la reducerea costurilor, oferind totodată un randament mult mai bun fermierilor. Tinerii fermieri sunt printre cei mai deschiși și integrează cu succes ajutorul oferit de tehnologie în activitatea cotidiană”, mai spune Bianca Szekely.