Beneficiile poliței de asigurare Agrar Basis

În anul 2022, atât România, cât și întregul continent european au avut de înfruntat provocări climatice dificile, ce s-au resimțit și la nivelul sectorului agricol. Valurile de căldură au uscat recoltele, reducând semnificativ producția de cereale. Cu toate acestea, în anul 2023, premisele de recoltă sunt extrem de favorabile, în special pentru cultura de rapiță, care ocupă un loc impresionant în clasamentul agricol.

,,Încă din primăvară, România a fost înconjurată de câmpuri galbene, iar acum, cu entuziasm, putem afirma că recolta de rapiță va depăși, cu siguranță, 2 milioane de tone, conducându-ne astfel către cea mai prosperă recoltă pe care țara noastră a cunoscut-o vreodată în ceea ce privește rapița” declară Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, AGRIColumn pentru un studiu condus de Ziarul Financiar.

Cu toate acestea, pentru a preveni dezechilibrul financiar al fermei în următorul sezon agricol, asigurarea culturilor rămâne metoda principală prin care putem ameliora efectele condițiilor climatice imprevizibile care ar putea afecta siguranța financiară, productivitatea culturilor și calitatea materiilor prime agricole.

În acest sens, produsul Agrar Basis asigură acoperire asupra culturilor de câmp, precum grâu, rapiță, porumb, orz și nu numai, iar în cele ce urmează vă vom expune care sunt riscurile care pot fi acoperite, precum și condițiile de despăgubire.

Ce riscuri sunt acoperite de asigurare prin pachetul de reînsămânțare

Prin acest produs se pot asigura daunele provocate de:

  • Seceta pedologică în faza de răsărire
  • Particule de nisip/sol antrenate de vântul puternic
  • Crustă/spălarea solului
  • Îngheț în combinație cu secetă final de iarnă
  • Dăunători specifici care pot afecta culturile

Aceste riscuri se pot subscrie doar împreună cu riscurile standard.

Ce daune sunt despăgubite prin pachetul de reînsămânțare

În cazul în care culturile sunt afectate de aceste riscuri, despăgubirea acoperă costurile de reînsămânțare. De exemplu, pentru seceta pedologică și daunele produse de dăunători specifici, se despăgubesc costurile de reînsămânțare cu 15% din SA/ha, maximum 1000 RON pe hectar. Pentru celelalte riscuri din pachet se despăgubesc costurile de reînsămânțare cu 20% din SA/ha, maximum 1200 RON pe hectar. Aceste costuri se despăgubesc după ce reînsămânțarea a fost efectuată.

Care este perioada de subscriere în cadrul pachetului de reînsămânțare

Aspectul ce trebuie reținut este că perioada de subscriere are loc înainte de înființarea culturii, dar nu mai târziu de 31.08 pentru cultura de rapiță, respectiv 30.09 pentru cerealele de toamnă.

Intervalul de acoperire

Prin modul de acordare a despăgubirilor, culturile sunt acoperite astfel:

– pentru riscul secetă pedologică în faza de răsărire, până la 60 de zile de la semănat (31.10 pentru rapiță și 30.11 pentru cereale)

– pentru riscurile particule de nisip/sol antrenate de vânt puternic, crustă, spălarea solului până la data de 15.05

– pentru daunele provocate de dăunători specifici până la data de 30.11

– pentru riscurile îngheț combinat cu secetă final de iarnă în perioada 01.02-31.03

– pentru daunele provocate de îngheț până la data de 31.05.

Ce daune sunt despăgubite prin riscurile standard

În cazul în care culturile sunt afectate de aceste riscuri, despăgubirea acoperă pierderile cantitative de producție.

În cazul grindinei se despăgubesc pierderile cantitative de producție ce au rezultat în urma impactului grindinei asupra culturilor asigurate.

În caz de incendiu/foc, se despăgubesc daunele provocate de incendiu/foc la culturile asigurate, indiferent de cauză.

Atunci când ne confruntăm cu riscurile furtună/ploaie torențială, se despăgubesc pierderile cantitative de producție, iar în funcție de stadiul de dezvoltare al culturii la momentul producerii daunei, se aplică limitele procentuale indicate în condițiile de asigurare generale.
Pentru riscul îngheț, despăgubirea se acordă după efectuarea reînsămânțării pe parcela respectivă.

Pentru înghețul târziu de primăvară despăgubim pierderea cantitativă aferentă parcelei afectate atunci când pierderea este mai mare sau egală de 50%.

Care este perioada de subscriere pentru riscurile standard

Este important de reținut că perioada de subscriere este diferită pentru fiecare risc în parte.

De exemplu, pentru riscurile grindină și incendiu/foc, subscrierea se poate face cu până la o luna înainte de recoltare și culturile sunt acoperite până în a 14-a zi după atingerea maturității fiziologice a plantelor.

În cazul riscurilor furtună/ploaie torențială, se poate subscrie polița până la data de 30.04 cu acoperire până la data de 31.10.

Pentru acoperire în caz de îngheț, puteți încheia polița până la data de 30.11, pentru culturile de rapiță și cereale de toamnă, respectiv 30.04 pentru culturile de primăvară, cu acoperire până la 15.05.

Împotriva riscului îngheț târziu de primăvară, se pot asigura culturile de toamnă până la data de 15.03 cu acoperire între 01.04 și 31.05.

Beneficiile produsului de asigurare Agrar Basis

Procesele digitalizate sunt un avantaj major al produselor noastre de asigurare, nefiind necesară o inspecție de risc sau alte documente suplimentare.

În cazul în care alegeți să vă asigurați culturile de rapiță și cereale de toamnă prin acest produs, veți beneficia de siguranță financiară și promisiunea că vă veți putea continua afacerea în cazul producerii unei daune, întrucât plata despăgubirilor se efectuează în termen de maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună.

Avizarea și evaluarea în cazul producerii unei daune

Este important să ținem cont și de perioada specifică procesului de avizare a unei daune. Vorbim de un termen de 4 zile de la producerea unui eveniment. Avizarea se realizează online, prin intermediul website-ului nostru sau direct din Portalul AGRA ASIGURĂRI.

Evaluarea daunelor se realizează de către echipele de evaluatori specializați din cadrul companiei. Data evaluării este stabilită de comun acord între asigurat și echipa specializată, în funcție de momentul producerii evenimentului și, bineînțeles, de stadiul de vegetație al culturii.

Suntem aici să vă protejăm munca. Rămâneți alături de Agra Asigurări, pentru siguranță și stabilitate financiară.

Recoltați în siguranță!