Provocările din viticultură pe înțelesul tuturor. De ce este important să-ți asiguri vița de vie înainte de a te gândi la profit.
- Comunicări, |
- Presă
În ultimii ani, schimbările climatice au devenit tot mai evidente, iar impactul lor asupra agriculturii românești este din ce în ce mai accentuat. Printre culturile afectate în mod semnificativ se numără și vița de vie, provocările și riscurile cu care se confruntă viticultorii fiind tot mai mari.
Conform estimărilor oficiale, România are o suprafață cultivată cu viță de vie de aproximativ 180.000 de hectare. Dintre acestea, circa 60.000 de hectare sunt plantații viticole cu acte în regulă. În acest context, țara noastră se află în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mari suprafețe cultivate cu viță de vie, alături de Spania, Italia, Portugalia sau Franța. Mai mult, statisticile spun că România este al VI-lea cel mai mare producător de vin din Europa.
Totuși, în munca lor, viticultorii noștri se confruntă cu provocări majore. În 2024, de exemplu, România a fost lovită de valuri de căldură, secetă, dar și de furtuni violente și grindină puternică, iar aceste fenomene extreme au afectat, desigur, și culturile de viță de vie.
Marius Pricop este unul dintre viticultorii pasionați și ambițioși din România. Acesta deține Moșia Panciu, o cramă din județul Vrancea care produce vinuri de calitate premium premiate la nivel internațional.
“Totul a început în 2010, când am achiziționat terenuri pe care le-am dezvoltat în următorii ani. Acum avem 90 de hectare de viță de vie. Avem diferite soiuri importante, precum fetească albă, fetească regală, sauvignon blanc, chardonnay, riesling, băbească neagră, pinot noir, merlot și multe altele. Este o afacere bună, însă depindem foarte mult de vreme deoarece nu putem anticipa ce se poate întâmpla“, spune acesta.
Viticultor cu o experiență bogată, Pricop este convins că multe dintre vinurile românești au o calitate superioară celor din străinătate: “Susțin cu tărie că multe dintre ele sunt peste cele din Franța și Italia, de exemplu. Modernizările făcute în ultimii 15 ani permit fabricanților români să producă vinuri de înaltă calitate. Grație fondurilor europene, am reușit să depășim multe țări într-un timp scurt”.
Succesul în viticultură vine la pachet cu un preț pe măsură, pe care Marius Pricop și colegii săi de breaslă îl plătesc, fie că vor, fie că nu: efectele fenomenelor extreme provocate de schimbările climatice.
”Ceea ce facem noi este un business loterie, ca orice afacere din domeniul agricol. Seceta ne influențează foarte mult activitatea. Ploile abundente nu le putem gestiona, suntem la mâna naturii în privința asta. De asemenea, grindina ne face mari necazuri. Poate cele mai multe probleme le avem din cauza ei. Pot să spun că, de când activez în acest domeniu, am avut mai mulți ani în care am fost afectați de grindină decât ani fără această problemă”, spune Pricop.
Nevoit să facă față schimbărilor climatice, viticultorul din Vrancea a avut nevoie de sprijin: ”De cinci ani colaborăm cu Agra Asigurări. Din punctul meu de vedere, asigurarea este un punct de sprijin important. Îți oferă stabilitate și liniște în ceea ce privește cultura. Noi avem și stații antigrindină. Nu fac minuni, dar minimalizează destul de mult efectele grindinei, care, din punctul meu de vedere, este cel mai deranjant fenomen meteo în viticultură, unde cultura în sine are o sensibilitate aparte la intemperii”.
Aflat la adăpostul asigurării de la Agra Asigurări, Marius Pricop are planuri importante de viitor: ”Vrem să vindem cât mai puțini struguri și să producem cât mai mult vin. Suntem deja prezenți în rețele mari de magazine, precum Kaufland, Profi, iar cât de curând sperăm să colaborăm cu încă un retailer de top. De asemenea, ne-am extins în ultimii ani rețeaua de distribuție – vindem vin online și în magazinele de profil. Sperăm ca 2025 să fie un an mai bun decât precedentul”.
În sezonul viticol 2023-2024, prin Agra Asigurări au fost asigurate aproximativ 3.600 de hectare din 16 județe ale României. Pentru 25% din totalul polițelor emise au fost acordate despăgubiri. Daunele au fost provocate de grindină, iar despăgubirile au totalizat aproximativ 400.000 de euro. Printre cei despăgubiți s-a numărat și Marius Pricop, care promite să-și mențină colaborarea: ”Nu vom renunța niciodată la asigurarea de la Agra Asigurări! I-am ales pe ei pentru că sunt specializați în domeniul agricol, cunosc foarte bine specificul industriei și ne pot ajuta cu soluțiile potrivite”.
De ce ar trebui ca viticultorii români să apeleze la Agra Asigurări? Iată trei motive oferite de Marius Pricop: ”În primul rând, îți oferă încredere. Apoi, transparența de care echipa dă dovadă atunci când evaluează daunele. Nu încearcă nimeni să te păcălească, procesul este unul transparent. Și, în al treilea rând, felul în care se poate asigura, calitativ și cantitativ”.
Cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa
Începând cu anul 2016, compania Agra Asiguri oferă produsele sale de asigurare fermierilor din România fiind singurul asigurător specializat pe domeniul agricol. Prin dezvoltarea permanentă a paletei de produse, compania oferă asiguraților cele mai bune soluții pentru prevenirea efectelor climatice.
Agra Asigurări garantează cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid și nebirocratic în caz de daună este principiul de bază al societății Agra Asigurări.
În cee ace privește viticultura, Agra Asigurări oferă soluții de asigurare personalizate. Pe lângă riscul clasic de grindină, culturile viticole pot fi asigurate împotriva următoarelor riscuri: incendiu/foc, furtună/ploaie torențială și îngheț târziu de primăvară.
Prin pachetul Viță de Vie Basis sunt asigurate plantațiile viticole pentru struguri de vin și struguri de masă, școlile de viță de vie, plantațiile viticole anul I și II și plantațiile corzi altoi împotriva riscurilor grindină, furtună/ploaie torențială și incendiu/foc.
De asemenea, prin pachetul Viță de Vie Universal, Agra Asigurări asigură plantațiile viticole pentru struguri de vin și struguri de masă dar și plantațiile corzi altoi împotriva riscurilor grindină, furtună/ploaie torențială, îngheț târziu de primăvară și incendiu/foc.
Oops! We could not locate your form.