Principalele diferențe între asigurarea agricolă și alte tipuri de asigurări

Asigurările pentru culturile agricole sunt în creștere de la an la an. Aceste instrumente de management al riscului îi protejează pe fermieri de riscurile meteo la care le sunt expuse culturile și contribuie, totodată, la stabilitatea financiară a afacerilor acestora. În ultimii ani, agricultura a trebuit să facă față unei duble provocări: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și, în același timp, adaptarea la impactul estimat al schimbărilor climatice.

Din cauza acestor modificări, daunele cauzate de riscurile naturale au devenit tot mai frecvente, motiv pentru care fermierii au apelat la asigurări agricole, explică Horia-Adrian Lupu, Directorul General Agra Asigurări.

Obiectul asigurării agricole sunt plantele, organisme vii, cu un ciclu de viață bine definit. Asigurările agricole acoperă riscurile elementare care pot afecta aceste plante în diferitele lor stadii de vegetație. Fiecare specie de plante reacționează diferit la riscurile la care este expusă și, în funcție de stadiul de vegetație la care s-a produs dauna, se poate reface în totalitate sau poate fi compromisă. Spre exemplu, o plantă de rapiță poate fi afectată de mai multe riscuri într-un singur sezon de vegetație. Pentru fiecare perioadă în care se pot produce daune, Agra Asigurări oferă soluții de despăgubire a fermierului, astfel încât acesta să-și poată continua activitatea, precizează Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurări.

Cum funcționează o asigurare agricolă

În agricultură, vremea este un factor de producție important, care din păcate poate să fie foarte greu controlat. În ultimii ani, scenariul climatic a suferit o reconfigurare, valorile temperaturii au urcat, iar riscul de secetă și expunerea la fenomenele meteo imprevizibile a crescut. Astfel, asigurarea agricolă este un instrument necesar în ecosistemul unui agribusiness, pentru a asigura despăgubirea fermierului în cazul producerii unor riscuri.

Fiind un organism viu, planta poate reacționa în mod diferit la eventualele daune abătute asupra ei. Sub condiții meteorologice favorabile, se poate, pe deoparte, recupera complet dacă daunele au avut loc într-o fază timpurie de creștere, dar, pe de altă parte, se pot produce și pagube totale, dacă plantele au fost afectate într-un stadiu de vegetație critic. Prin urmare, este deosebit de important ca o cultură să poată fi asigurată împotriva celor mai frecvente riscuri elementare pe parcursul întregului sezon de creștere. Evaluarea acestor daune de către evaluatorii Agra Asigurari necesită experiență și o specializare agricolă foarte amănunțită, subliniază Horia Lupu.

În ceea ce privește asigurarea agricolă, valoarea sumei asigurate poate fi decisă în mod liber de către titularul poliței și este necesar să reflecte valoarea producției așteptate pentru cultura respectivă. De  multe ori, însă, fluctuația prețurilor, chiar și în cadrul unui sezon, obligă fermierul să monitorizeze și să ajusteze în mod constant sumele asigurate.

Piața asigurărilor agricole din România, sub media europeană

Deși piața asigurărilor agricole din România este foarte dinamică și în continuă evoluție, în comparație cu alte țări europene, doar 25% din terenurile agricole sunt asigurate împotriva riscurilor meteorologice. Alte țări europene au rate mult mai mari de asigurare a suprafețelor agricole, de peste 50%, chiar până la 80% în acest segment de asigurare. În plus, putem observa că țările cu un sistem de subvenționare a primelor foarte stabil și cu rate de subvenționare ridicate au de obicei cele mai mari rate de asigurare.

Evoluția Agra Asigurări în România

 Agra Asigurări, sucursala din România a „Hagelversicherung” Austria, a înregistrat o dezvoltare impresionantă începând cu 2016, de la 60.000 ha suprafață asigurată în primul an la 1.400.000 ha suprafață asigurată în 2022, ceea ce o face lider de piață pe acest segment.

 Această creștere ne arată că sectorul agricol este în continuă dezvoltare, iar digitalizarea joacă un rol semnificativ în creșterea productivității, profitabilității și a rezilienței la schimbările climatice. Transformarea digitală în agricultură contribuie la realizarea unor îmbunătățiri semnificative ale mijloacelor operaționale pentru fermierii de pretutindeni și toți cei implicați în lanțul agro-alimentar.

 Agra Asigurări are un grad foarte ridicat de digitalizare în toate procesele de afaceri, ceea ce înseamnă că se pot menține timpi de procesare foarte scurți de la pregătirea ofertei până la semnarea de către client și, ulterior, emiterea poliței de asigurare. Fermierii pot solicita cu ușurință o ofertă de asigurare direct de la personalul Agra Asigurari sau prin intermediul unui broker de asigurări. Tot ce trebuie să facă este să precizeze parcelele care urmează să fie asigurate, culturile respective cu sumele asigurate dorite și riscurile care trebuie acoperite. Fermierul primește imediat o ofertă, pe care o poate accepta cu semnătura sa electronică”, explică Iulia Parapianu, Director Adjunct în cadrul Agra Asigurări.

Asigurările agricole, colacul de salvare pentru fermieri

 Cu toate că foarte mulți dintre fermieri investesc în culturile lor și folosesc tehnologia potrivită, acestea pot fi sever afectate de fenomene meteorologice extreme. Deoarece acestea se află sub cerul liber și sunt vulnerabile condițiilor meteo extreme, prețurile cerealelor la bursă și volatilitatea prețurilor declanșată de războiul din Ucraina au pus sub presiune fermierii din România.

La Agra Asigurări dezvoltăm în mod constant noi produse adaptate la provocările din acest sector, oferind cea mai mare siguranță posibilă în planificarea și producția de culturi agricole. Adaptarea continuă a produselor și a soluțiilor oferite la riscurile extreme reprezintă o provocare majoră pentru Agra Asigurari. Din cauza schimbărilor climatice în plină evoluție, scenariile meteo extreme apar din ce în ce mai frecvent în perioada de vegetație. Din motive legate de creșterea numărului de cereri de despăgubire, suntem determinați să ne extindem și să ne perfecționăm în continuare echipa de evaluatori pentru a soluționa rapid cererile de despăgubire în interesul clienților noștri, în special în timpul sezonului de recoltă”, conchide Iulia Parapianu.