Impactul asigurărilor agricole pentru alimentația populației și salvarea culturilor locale

Agricultura este o afacere tot mai riscantă și impredictibilă. Fermierii se confruntă constant cu diferite provocări pe întreg lanțul de producție, pornind de la pierderile de randament datorate factorilor climatici și dăunătorilor, până la pierderi în timpul depozitării și transportului sau prețurile neașteptat de mici din piață. Cumulate, toate aceste riscuri fac ca veniturile fermierilor să devină volatile de la un an la altul, iar misiunea lor de a asigura hrana populației este pusă în pericol.

Întrucât populația globală este în creștere, iar în următorii 35 de ani se preconizează ca nevoile alimentare să crească semnificativ, siguranța alimentației devine o problemă de interes major pentru toate companiile care activează în această industrie. 

Pierderile din agricultură nu îi afectează doar pe producători, ci au un impact negativ asupra întregului lanț agro-alimentar.

Deși sectorul agricol joacă un rol esențial în asigurarea alimentației, acesta este supus constant unor modificări și presiuni determinate pe de-o parte de urbanizarea accelerată, care determină scăderea suprafețelor agricole, dar și de necesarul ridicat de apă pentru producție. La nivel European se discută tot mai mult despre aceste aspecte, iar noile norme sunt menite să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a tuturor industriilor. Politica Agricolă Comună (PAC) prin programul Green Deal și Strategia Farm to Fork sprijină normele de mediu și încurajează practicile agricole ecologice, garantând că protecția mediului înconjurător și grija față de natură pot merge mână în mână cu alimentația și asigurările agricole.

Privind în viitor, dilema principală este dacă agricultura și sistemele alimentare de astăzi sunt capabile să satisfacă nevoile unei populații globale în creștere. Cea mai mare provocare actuală a industriei agro-alimentare este să inițieze schimbări sustenabile, atât din partea producătorilor, cât și din partea consumatorilor, pentru a putea rămâne în echilibru și a reuși să asigure traiul generațiilor viitoare.

Impactul încălzirii globale se resimte asupra scăderii cantității și calității recoltei datorită perioadelor de creștere reduse. Astfel, stabilitatea alimentelor și a valorii nutritive a acestora în urma depozitării scade considerabil. 

Sănătatea și siguranța solului se află în strânsă legătură cu siguranța alimentară pe termen lung, iar pe lângă metodele agricole sustenabile, care contribuie la atenuarea fenomenelor climatice, ca agricultori aveți la dispoziție și alte metode pentru a avea certitudinea că munca voastră este în siguranță.

În România, asigurările agricole sunt prezente încă din anul 1906 și au ca scop susținerea dezvoltării sectorului agricol. Acestea contribuie la protejarea muncii dumneavoastră de fermieri precum și a investițiilor financiare realizate. Submăsura 17.1 este o prevedere a Regulamentului impus de Comisia Europeană, concepută pentru a vă  încuraja și stimula să vă asigurați culturile prin polițe de asigurare private decontate prin FEADR, pentru a vă gestiona mai eficient riscurile potențiale care vă pot afecta producția agricolă și reduce pierderile.

În urma despăgubirilor, vă recuperați o parte din investiția inițială și vă acoperiți costurile de reînsămânțare pentru culturile afectate sau puteți  cultiva culturi noi pentru a vă continua misiunea de a asigura hrana familiilor voastre și a populației.

Aflați mai multe despre produsul Agrar Basis aici.