Daunele provocate de brumă și înghețul târziu de primăvară asupra plantațiilor de viță de vie pe rod

Brumele și înghețurile târzii de primăvară sunt coșmarul oricărui viticultor. Aceste fenomene afectează în principal organele erbacee ale viței de vie: mugurii, lăstarii, inflorescențele, frunzele. Robert Ionuț Băicoianu, expert horticol, ne detaliază care sunt măsurile necesare de protecție a viței de vie.

În funcție de momentul în care se produc, aceste evenimente climatice pot determina:

  • brunificarea și uscarea în masă a lăstarilor
  • distrugerea parțială a inflorescențelor
  • distrugerea vârfurilor de creștere a lăstarilor tineri

În cazul plantațiilor de viță de vie afectate de aceste riscuri climatice este necesară adoptarea unor măsuri tehnologice care să determine refacerea potențialului productiv al respectivelor plantații. Rețineți că o brumă sau îngheț târziu au efecte negative ce pot influența producția chiar și în următorii 1-2 ani.

În urma apariției unor astfel de fenomene meteo, o serie de elemente definitorii vor influența în tehnologia de cultură și costurile aferente:

  • Producția va scădea (în funcție de gradul de fertilitate a soiurilor afectate), în urma tăierilor de refacere a butucilor de viță de vie.
  • Suprafața foliară se reduce iar perioada de vegetație se prelungește, în funcție de momentul și intensitatea fenomenului climatic. Toate aceste aspecte au efect negativ în ceea ce privește maturarea lemnului anual și diferențierea mugurilor de rod, cu implicații directe asupra poducției de struguri din anul urmator și pregătirea butucilor de viță de vie pentru sezonul de iarnă.
  • Aceste fenomene determină în general o explozie a mugurilor secundari și terțiari ai butucilor de viță de vie. Ea duce la o creștere puternică a lăstarilor vegetativi, împiedicând pătrunderea substanțelor de combatere a bolilor și dăunătorilor, precum și o bună circulație a aerului și pătrunderea luminii în interiorul butucilor.
  • Efectele de mai sus duc și la o stimulare nedorită a condițiilor de apariție și dezvoltare a focarelor de boli și dăunători, cu implicații majore în buna creștere și dezvoltare ulterioară a plantației de viță de vie.

Viticultorii care doresc să aplice o tehnologie prin care să gestioneze în mod corespunzător toate aceste aspecte este necesară o investiție suplimentară care vizează:

  • Forța de muncă calificată
  • Norme reduse pentru lucrările în verde
  • Treceri succesive în plantații
  • Aplicarea de tratamente la intervale mai scurte și îngrășăminte chimice complexe

Pentru a acoperi daunele produse de capriciile vremii, venim în întâmpinarea viticultorilor cu produsul de asigurare Agrar Basis Viță de vie. Prin acesta asigurăm producția de struguri pentru vin, producția de corzi portaltoi și pepinierele de viță nu doar împotriva înghețului târziu de primăvară ci și împotriva riscurilor climatice grindină, incendiu/foc, furtună/ploaie torențială.

Toate aceste riscuri sunt subvenționabile. Pentru detalii și întrebări puteți contacta echipa Agra Asigurări aici.

Ce spun clienții noștri despre colaborarea cu Agra Asigurări în legătură cu produsul Vița de Vie? Vizionați aici