Cunoaște echipa Agra Asigurări – Cristian Roșu
- Comunicări, |
- Presă
Cristian Roșu, care deține o experiență bogată în domeniul agricol din România, dar și din străinătate, este Manager Regional pentru zona de Nord-Vest. El s-a alăturat echipei Agra Asigurări în anul 2024. În acest interviu, îl puteți cunoaște mai bine.
- Care este experiența dumneavoastră profesională, atât în cadrul Agra Asigurări, cât și anterioară?
Ca profesie, sunt economist licențiat în tranzacții economice internaționale, însă pasiunea mea pentru agricultură este mult mai veche. În 2004 am plecat în Spania, unde am activat pentru o perioadă de aproximativ 14 ani în sectorul plantațiilor pomicole, unde m-am specializat în tehnologii pentru tăieri specifice și tratamente fitosanitare. Revenind în țară în 2017, am continuat să lucrez în domeniul agricol, ca agent de vânzări pentru servicii de finanțare în agricultură, iar ulterior ca manager de zonă în segmentul inputurilor și utilajelor agricole. Colaborarea cu Agra Asigurări a început în vara anului 2024, iar în prezent ocup funcția de Manager Regional pe zona de Nord-Vest, mai exact județele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj și Bistrita.
- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit de-a lungul timpului ca manager regional?
Domeniul asigurărilor agricole este pentru mine destul de nou, dar extrem de interesant. Toate aspectele profesionale au fost și sunt o provocare, de la consolidarea relației cu evaluatorii și brokerii deopotrivă, până la înțelegerea modului de lucru în care trebuie să îmi desfășor activitatea. Cred că este foarte important să asimilez numeroase cunoștințe, informații noi, care să mă ajute să performez în acest domeniu. Un sprijin deosebit l-am avut și îl am din partea tuturor colegilor și foarte mult suport din partea conducerii, care mă sprijină în inițiativele mele de dezvoltare a zonei.
- De ce ați ales să activați în domeniul asigurărilor agricole? Care sunt responsabilitățile dumneavoastră cotidiene?
Am avut această oportunitate și am decis să pornesc pe un nou drum, conex cu pasiunea pentru agricultură. Având experiența perioadei petrecute în Spania, unde asigurările agricole și nu numai sunt o constantă a vieții cotidiene, am considerat că acest domeniu, prea puțin abordat încă la noi în țară, poate fi extrem de atractiv și cu mare potențial în viitor. Principalele responsabilități de zi cu zi sunt comunicarea și menținerea relațiilor cu brokerii, clienții și colegii. Toate sunt foarte importante și trebuie făcute cu responsabilitate. Ne dorim să creăm colaborări solide, bazate pe o relație de parteneriat, cu toți participanții implicați în procesul de asigurare.
- Care sunt culturile predominante în regiunea dumneavoastră?
În regiunea de nord-vest predomină culturile agricole de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Pe lângă acestea, există și zone viticole importante, în special în județele Arad și Satu Mare, dar și o activitate pomicolă extinsă în județele Bistrița-Năsăud și Cluj. De asemenea, se cultivă cu succes fructe de pădure în județele Maramureș și Sălaj și legume în câmp sau în spații protejate, cu o mai mare pondere în județele Arad și Bihor.
- În ultimii ani, care au fost cele mai avizate daune în regiunea pe care o gestionați?
În decursul timpului au fost avizate aproape toate tipurile de riscuri, în special grindina, furtuna și ploaia torențială, și într-o mai mică măsură focul și înghețul târziu de primăvară.
- Cât de importantă este tranziția către un sistem digital în agricultură și cum ajută debirocratizarea fermierii români?
Tranziția către un sistem digital în agricultură reprezintă un proces foarte important, care are menirea de a fluidiza mult procesele de lucru. Digitalizarea în agricultură și asigurări poate aduce numeroase beneficii în ceea ce privește acuratețea datelor. Fermierii nu s-au întâlnit prima dată cu noi prin sistemul informatic, și încet, încet, învață importanța lui și se acomodează totodată cu corespondența online.
- Considerați că sistemul digital de obținere a unei polițe de asigurare, precum și metodele rapide de avizare a unei daune încurajează fermierii să fie mai deschiși să-și asigure culturile?
Ne dorim să fim parteneri cu fermierii, iar acest parteneriat necesită și încredere și implică un proces de construcție pe termen lung. În cadrul Agra Asigurări acordăm încredere fiecărui broker și fermier cu care colaborăm. Pentru că un parteneriat se bazează pe încredere reciprocă, și fermierii trebuie să ne acorde încredere, astfel încât să putem construi împreună acest sistem pe o bază solidă.
- Cum a evoluat piața asigurărilor agricole în ultimii ani, în regiunea gestionată de dumneavoastră? Ce așteaptă un fermier de la un asigurător și care sunt beneficiile unei asigurări agricole? Care sunt cele mai mari provocări din agricultura românească la momentul actual?
Fermierul ar trebui să vadă în asigurător un partener de încredere pe care se poate baza la nevoie. În cazul în care are o daună mare, o asigurare agricolă îi oferă șansa ca în ziua următoare să-și poată continua activitatea, fără a pune în pericol dezvoltarea afacerii.
- Cum vedeți relația dintre fermieri, brokeri și dumneavoastră, ca asigurător, în regiunea pe care o coordonați?
O legătură cât mai strânsă cu brokerii este mai mult decât necesară, deoarece ei realizează legătura dintre noi și fermieri. E nevoie de coeziune și un parteneriat între cele trei părți participante.
- Care este fundamentul pentru un parteneriat constructiv pe termen lung, din punctul dumneavoastră de vedere?
Un parteneriat de succes pe termen lung se construiește prin eforturi constante și angajamente mutuale, cu scopul de a proteja interesele tuturor părților implicate. Presupune încredere reciprocă, înțelegerea nevoilor specifice ale fermierilor, inovația în produse noi de asigurare și servicii, educarea și informarea continuă a clienților, flexibilitate în ajustarea condițiilor de asigurare pentru a răspunde realităților din teren și, nu în ultimul rând, proceduri corecte, simple și prompte de despăgubire în caz de daună.
- Cât de vital este pentru societate construirea unei agriculturi sustenabile și durabile?
Prin adoptarea unei agriculturi durabile, putem face față provocărilor globale, cu accent pe schimbările climatice, creșterea populației și crizele alimentare. Astfel, putem contribui substanțial la creșterea nivelului de prosperitate și sănătate la nivel de societate.
Oops! We could not locate your form.