Cum își pot diminua fermierii daunele produse de secetă asupra culturilor de câmp

În anul agricol 2019 – 2020 seceta extremă a făcut ravagii asupra culturilor în multe zone ale României, afectând circa 2,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezintă aproape un sfert din suprafața arabilă a țării. Cele mai afectate culturi au fost cele de primăvară, porumb și floarea soarelui, însă nici suprafețele cultivate cu culturi de toamnă nu sunt de neglijat. Cel mai mare deficit de precipitații  s-a înregistrat în zona de sud-est, Moldova și Dobrogea.

Evenimentele declanșate de secetă, împreună cu criza mondială generată de pandemia cu noul coronavirus, și-au mărit impactul negativ asupra fermierilor și nu numai. Orice criză în agricultură ne afectează pe noi toți, deoarece când vorbim despre agricultură, vorbim de fapt despre hrana populației. Așadar orice schimbare, cât de mică, ne privește pe noi toți.

Viitorul culturilor însămânțate în primăvara anului trecut, care au fost afectate de secetă, încă este sub semnul întrebării. Din partea MARD nu există încă o hotărâre privind aceste despăgubiri.

Având în vedere și situația precară a sistemelor de irigație din țara noastră, asigurarea de secetă este menită să vină în sprijinul fermierilor români.

În acest sens, Agra Asigurări a adus, încă de la intrarea în 2015 pe piața din România, un produs de asigurare numit Index de Secetă, oferindu-le societăților și producătorilor agricoli în premieră asigurarea de secetă. Acesta, ca și celelalte produse aflate în portofoliul companiei, a fost îmbunătățit constant, astfel încât să se muleze cât mai bine pe realitatea din teren.

Începând din 2021 asigurarea Index de secetă vine cu mai multe noutăți și avantaje:

  • Seceta și arșița sunt riscuri subvenționabile de către AFIR prin Submăsura 17.1. Pentru a putea beneficia de această subvenție polița Index de Secetă este supliment și se poate încheia doar împreună cu polița de baza destinată culturilor mari
  • Am inclus cultura de soia printre culturile asigurate, alături de grâul de toamnă, porumb și floarea soarelui
  • Punem la dispoziția fermierilor o nouă opțiune la încheierea poliței, varianta de despăgubire 60/30, aceasta începând de la un deficit mai mic de precipitații; mai multe detalii, alături de exemple pe tipuri de culturi, legate de această variantă de despăgubire regăsiți în pliantul destinat produsului
  • Cei interesați beneficiază acum și de un termen prelungit până la data de 30.04.2021 (pentru culturile de floarea soarelui, porumb și soia) pentru subscrierea polițelor; pentru cultura de grâu de toamnă termenul limită de depunere a cererii de asigurare este 26.02.2021.

La încheierea acestei polițe asiguratul are posibilitatea de a stabili suma asigurată pe hectar pentru fiecare cultură și stația meteo de la care va fi preluat nivelul precipitațiilor.

Ca și până acum, evaluarea daunelor se face în mod rapid și transparent. Evaluarea la produsul de secetă  se efectuează pe baza analizei datelor furnizate de către stațiile meteo eligibile, fiind vorba despre un produs de index.

Pentru a afla mai multe amănunte despre acest tip de asigurare, dar și despre celelalte asigurări agricole pe care Agra Asigurări vi le pune la dispoziție, vă rugăm să contactați cu încredere echipa noastră de manageri regionali sau să solicitați produsele noastre la brokerii parteneri.