AgraSat Monitorizarea culturilor prin satelit.

Ce este AgraSat?

AgraSat este un serviciu inovativ și gratuit oferit de Agra Asigurări, care oferă fermierilor imagini din satelit cu privire la evoluția vegetației pe parcelele asigurate. La prima vedere aceste imagini sunt asemănătoare imaginilor din satelit de pe hărțile google dar în plus ele oferă și informații legate de progresul vegetativ al culturilor pe intervalele de timp alese.

Cum a luat naștere proiectul AgraSat?

În mod continuu căutam modalități de a îmbunătății serviciile oferite cliențiilor noștri. Prin susținerea financiară a diverse proiecte și studii de cercetare ale Universității de Științe Agricole din Viena (BOKU) am aflat de programul european Copernicus, program care oferă date de la sateliții săi, tuturor celor interesați. Astfel am investit în know-how-ul necesar pentru a procesa aceste date și rezultatele au fost atât de interesante, încât am decis să le punem și la dispoziția clienților noștri – fermieri.

Care sunt parametrii tehnici și care este intervalul de timp al cadrelor? 

Datele din programul AgraSat provin de la sateliții spațiali Sentinel (ESA) și Landsat (NASA). Rezoluția îmaginilor este de 10 sau 30 de m. Unul dintre sateliții, Sentinel (ESA) trece peste aceeași suprafață la fiecare 2 – 5 zile oferind informații noi asupra schimbărilor produse sol. Nu orice imagine este însă utilizabilă, deoarece în cazul în care există nori denși, suprafețele nu se pot vizualiza, imaginea rămânând albă.

Ce beneficii aduce AgraSat fermierilor?

Imaginile spațiale dezvăluie diferențe în dezvoltarea vegetației, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Aceste informații pot fi un îndrumător valoros pentru fertilizare, planificarea calendarului recoltării etc. Fermierul poate compara evoluția vegetativă pe diferite zone într-o singură parcelă sau poate compara progresul vegetativ al unei culturi aflate pe parcele diferite. Vizualizare parcelor este semnificativ îmbunătățită dacă fermierul pune la dispoziția societății Agra Asigurări hărțile electronice.

Cine și cum poate folosi acest serviciu?

Acest serviciu va fi disponibil pentru clienții noștri odată cu lansarea portalului online și este accesibil doar cu ajutorul datelor de acces. Pentru a primi datele de acces trimite-ți-ne o solicitare în scris cu datele dumneavoastră pe adresa de e-mail [email protected] . Contectarea se face de pe site-ul nostru www.agraasigurari.ro .